AI-løsninger skal hurtigere på markedet – ny guide udviklet i samarbejde mellem hospital og virksomheder

Det skal være nemmere at implementere løsninger baseret på kunstig intelligens i sundhedsvæsnet. Det mener en række aktører, der arbejder med AI-løsninger både i det private og i det offentlige. Derfor er de nu gået sammen om at udvikle en ny guide til udvikling og implementering af kunstig intelligens. Prøv selv guiden gratis.

Der er bred enighed om, at mange innovative AI-løsninger skaber værdi for patienter og medarbejdere i sundhedssektoren. Desværre går der ofte flere år, fra en AI-løsning er udviklet, til den sættes i drift på et hospital.

Nu skal en ny guide sætte fart på processen.  Målgruppen er klinikere, forskere, virksomhedsrepræsentanter og andre inden for sundhedsvæsenet, der ønsker at udvikle, implementere og skalere et AI-produkt.

Se og prøv guiden AIRejsen her

Marianne Johansson Jørgensen.

– En del af sundhedssektorens udfordringer kan lettes med kunstig intelligens, og derfor skal det være lettere for både virksomheder at komme ud på markedet – og for hospitaler og andre at anvende AI-løsninger. Vi håber, den nye guide kan sætte skub i arbejdet med implementering af AI-løsninger i sundhedssektoren, siger Marianne Johansson Jørgensen, forskningsleder, Regionshospitalet Horsens.

Hun er projektleder i arbejdsgruppen bag ’AI-rejsen – En guide til offentligt-privat samarbejde om udvikling, implementering og drift af AI-produkter i sundhedsvæsnet’.

AIRejsen giver overblik over processen

Ulrick Skipper Espelund, forskningsansvarlig overlæge, Regionshospitalet Horsens.

Ulrick Skipper Espelund, forskningsansvarlig overlæge, Regionshospitalet Horsens har været med til at validere AIRejsen med klinikernes fokus.

-Guiden er til dels skabt for, at både udviklere og de sundhedsfaglige skal undgå at ende i blindgyder, fordi vi ikke har været forberedte og taget højde for de mange krav, der er til løsninger med kunstig intelligens. Med AIRejsen ved vi nu hele tiden, hvad næste skridt bliver, siger Ulrick Skipper Espelund.

Leverandørerne af AI-løsninger er repræsenteret af Mads Lause Mogensen, CEO, Treat Systems, som har udviklet kunstig intelligens til sundhedssektoren i mere end 20 år.

– Det er fornuftigt at få alle disse steps i processen linet op, så man som virksomhed fra begyndelsen har overblik over, hvilke faggrupper, man skal involvere. Bare det at få CE-mærket en løsning som medicinsk udstyr er en kæmpe opgave, og derudover er vi afhængige af hjælp fra bl.a. jura, indkøb og it, lyder det fra Mads Lause Mogensen.

Input til forbedringer er velkomne!

Morten Larsen har været projektleder på AIRejsen fra Danish Life Science Cluster, og han lægger vægt på det stærke partnerskab, som er nødvendigt for at udvikle en guide, der tager højde for så lang en række af faggrupper og steps.

– Det tværgående samarbejde er afgørende i udvikling og implementering af AI-løsninger – derfor er et stærkt tværgående partnerskab også nødvendigt i udviklingen af en guide. Det betyder ikke, at AIRejsen er komplet. Området udvikler sig – heldigvis – hele tiden, og vi vil meget gerne modtage input til forbedringer af AIRejsen, siger Morten Larsen.

Morten Larsen, projektleder Danish Life Science Cluster.

AIRejsen gennemgår bl.a.:

  • Idé-udvikling
    Fx behovsafdækning, markedsafsøgning og dannelse af partnerskaber
  • Konceptualisering
    Fx vurdering af bl.a. juridiske og aspekter og anvendelse af data, funding
  • Udvikling
    Fx design af brugerflade, risikovurdering i henhold til AI Act, tilpasning af business case
  • Test og implementering
    Fx forberede og gennemføre prospektiv vurdering, MDR-godkendelse, CE-mærkning
  • Indkøb, drift og skalering
    Fx juridisk vurdering, udbud, skalering.

En række centrale aktører fra både det offentlige og det private har bidraget til udviklingen og valideringen af AI-rejsen. Se alle aktører på www.ai-rejsen.dk.

Regionshospitalet Horsens har været projektejer, og Danish Life Science cluster har varetaget projektledelsen.

Projektet er støttet af puljen ”Tilskudsordning til innovative indkøb i sundhedsvæsenet” med Erhvervsstyrelsen som puljeansvarlig.

For mere information

Seniorprojektleder

Morten Larsen

Danish Life Science Cluster
HUB Midtjylland
+45 4022 8376