Alle bliver klogere af at samarbejde – gode erfaringer fra projekt om fertilitetsbehandling på tværs af det offentlige og private
Et stærkt partnerskab på tværs af et hospital, en privat fertilitetsklinik og et privat laboratorium har nu resulteret i vigtig ny viden om fertilitetsbehandling. Læs her om, hvordan specialister med forskellige kompetencer har fundet sammen og skabt resultater.
Et partnerskab har udviklet ny, ikke-invasiv metode til bedre udvælgelse af embryoer i forbindelse med IVF-behandling.
Partnerskaber har bestået af Herlev Hospital og de to private virksomheder Fertilitetsklinik IVF-SYD og Amplexa Genetics. Samarbejdet mellem de tre parter har været en nøglefaktor i projektets resultater, ligesom alle parter har fået ny viden, mener Steen B. Laursen, biolog, ph.d. og direktør hos Fertilitetsklinik IVF-SYD.
– Det har været værdifuldt, at vi har kunnet kombinere vores viden. Vi på IVF-SYD har ekspertisen i dyrkningen af embryoner, mens Amplexa har specialiseret sig i at analysere ekstremt små mængder DNA. Derudover har laboratoriet på Herlev Hospital stor viden og unikke data på deres fertilitetsklinik. Men vi har hver især lært mere om området ved at samarbejde og bruge hinandens kompetencer, siger Steen B. Laursen.
– Vi er tre partnere med hver vores kompetencer. Men i projektet deler vi løbende resultater, og det gør, at vi kan være agile, så vi hele tiden kan tilpasse næste skridt. Det er effektivt og sparer tid, at vi arbejder sammen, siger biolog, ph.d. Hans Atli Dahl, CEO i Amplexa Genetics.
Læs om lignende samarbejder her:
Håber at kunne øge chancen for raske graviditeter
Projektet undersøger sammenhængen mellem kromosomsammensætningen i et befrugtet æg (blastocyst) og den væske, hvor blastocysten dyrkes de første 5-6 dage. Håbet er at kunne vise, at man kan nøjes med at teste kromosomsammensætningen i væsken og derved undgå at skulle tage en biopsi af blastocysten. Målet er at øge chancen for raske graviditeter og samtidig gøre fertilitetsbehandling mere skånsom og effektiv for patienterne.
Metoden med at teste DNA fra dyrkningsmediet, altså den væske, hvori det befrugtede æg udvikler sig – i stedet for at teste selve ægget – er ikke ny.
Man har i årevis vidst, at embryoner udskiller små mængder DNA i det dyrkningsmedium, de ligger i, når de udvikles uden for livmoderen. Problemet har dog været, at tidligere metoder havde svært ved at skelne mellem DNA fra embryonet og kontaminering fra æggets omgivelser.
Med det mener projektdeltagerne nu at have fundet en løsning på.
– Vi har længe haft fokus på at finde en mindre invasiv metode til at teste embryoners kromosomsammensætning. Den traditionelle biopsi har fungeret, men den er invasiv og kan påvirke embryonets udvikling. Den nye viden giver os helt nye muligheder for at forstå sammenhængen mellem væsken og embryonets biologiske tilstand, forklarer leder af laboratoriet på Fertilitetsklinikken Herlev Hospital, dyrlæge og Dr. Med. Marie Louise Grøndahl.
Metoden gør det muligt at identificere kromosomfejl i embryonet inden det indsættes i livmoderen og derved håber man at kunne opnå flere sunde graviditeter.
Vigtig kombination af kompetencer
Det er samspillet af kompetencer, der gør, at Hans Atli Dahl, CEO i Amplexa Genetics nu mener, at projektet er kommet et skridt længere.
– Vi kombinerer Steen B. Laursen og IVF-SYDs helt særlige metode til at rense befrugtede æg med vores erfaringer i at opformere DNA, så det kan testes. Det giver resultater, der indtil videre er mere en 90% korrekte, og vi sigter efter at blive endnu bedre, siger Hans Atli Dahl.
Steen B. Laursen, Hans Atli Dahl og Marie Louise Grøndahl har kendt hinanden i en årrække, og samarbejdet har altid gjort dem alle klogere, fortæller Marie Louise Grøndahl.
– Samarbejdet gør processen dynamisk. Ofte arbejder man med en etableret analyseform men fordi kontakten er så tæt i et projekt som dette, så er udvikling hele tiden et mål. Nu er vi agile i både den biologiske del og i den analysetekniske, og det gør, at vi har mulighed for løbende optimering, siger Marie Louise Grøndahl.
Samarbejde sikrer et vigtigt skridt videre
Herlev Hospital arbejder nu videre med databehandling – og kører nogle flere test for at få mere volumen på resultaterne.
Hans Atli Dahl siger:
– Vi er stadig i udviklingsfasen, men det her projekt er et stort skridt i retning af en mere skånsom og effektiv behandling. Med tilstrækkelige data kan vi forhåbentlig snart implementere metoden i praksis og give flere par muligheden for en optimeret barnløshedsbehandling og flere sunde graviditeter og børn.
Projektet er et såkaldt videnbroprojekt finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og støttet af Danish Life Science Cluster.
Læs mere her: Innovationskraft – et videnbroprojekt finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen (UFS) – projektet er udløbet