Bedre behandling mod psykiske lidelser i hjemmet? Gødstrup tester ny hjemme-behandling med hjernestimulering

Vil patienter opleve bedre resultater, hvis de kan gennemføre en del af deres behandling hjemme i stedet for på hospitalet? Et projekt tester lige nu, om et værktøj til hjernestimulering kan betjenes af patienterne derhjemme – og om resultaterne er på samme eller bedre niveau – som når behandlingen sker på sygehuset. Målet med projektet forbedre behandlingens omkostningseffektivitet ved at reducere patientens møder på hospitalet.

Patienter fra landets yderområder, der er i behandling for psykisk sygdom, står ofte over for udfordringer med lange rejser og begrænset adgang til behandling.

Et nyt samarbejde mellem Regionspsykiatrien Gødstrup og virksomheden PlatoScience taler direkte ind i Sundhedsreform 2024 og tester en ny løsning til behandling i hjemmet.

Projektet skal afprøve en hjemmebehandling, der på sigt vil kunne hjælpe patienter med depression.

– Vi ser store muligheder for bedre adgang til behandling, hvis testen viser gode resultater, forklarer Pedro Cabral Barata, overlæge, Regionspsykiatrien Gødstrup. 

Sikker med tidskrævende behandling

Som et af de få steder i landet tilbyder Regionspsykiatrien Gødstrup TMS-behandling mod depression. TMS betyder Transcranial Magnetic Stimulation og er en magnetstimulation, hvor hjernen bliver påvirket med et magnetfelt, der fremkalder en ganske svag strøm i hjernevævet.

Magnetstimulation bliver typisk tilbudt til patienter med moderat til svær depression, der ikke har haft den ønskede virkning af medicinsk behandling.

Lang proces med mange hospitalsbesøg

PlatoScience har udviklet dette headsæt, som kan bruges af patienterne derhjemme til behandling af depression.

Ifølge Region Midtjylland vil ca. to ud af tre patienter have effekt af behandlingen – oftest efter 20-30 behandlinger.

– TMS er en effektiv behandlingsmulighed med få bivirkninger. Men det er en udfordring, at et behandlingsforløb er så tidskrævende. Patienter fra et stort område skal møde op her på Gødstrup fra mandag til fredag i seks uger.

– Og hvis de får tilbagefald, starter vi ofte forfra, så det er en lang og ressourcekrævende proces, som ofte spiller dårligt sammen med patientens tilstand, forklarer Pedro Cabral Barata, TMS-ansvarlig overlæge i Regionspsykiatrien Gødstrup.

Behandling med headset, som patienter selv kan administrere

Derfor har Pedro Cabral Barata nu taget initiativ til at teste, om patienterne kan modtage en lignende behandling i eget hjem.

Der findes en anden behandling med hjernestumulering mod depression. Den hedder tDCS, og er mildere end TMS. Desuden er mængden af evidens for tDCS vokset de seneste år. tDCS betyder transcranial direct-current stimulation. Hidtil har tDCS-apparater været store og tunge, men virksomheden PlatoScience har udviklet et let headset, som patienter selv kan administrere derhjemme.

– Vores mål er at gøre behandlingen mere skånsom og tilgængelig for flere patienter, forklarer Morten Gørtz Jønsson, forskningschef hos PlatoScience.

Sammen med Gødstrup skal PlatoScience nu teste, om en kombineret behandling med TMS på hospitalet og tDCS-headsæt derhjemme kan give lige så gode resultater, som når patienten kun gennemgår TMS-sessioner på hospitalet.

– Vores mål er at gøre behandlingen mere skånsom og tilgængelig for flere patienter, forklarer Morten Gørtz Jønsson, forskningschef hos PlatoScience. Han tilføjer:

– Med over 55 fagfældebedømte studier bag sig viser teknologien stort potentiale, ikke kun til behandling af depression, men også til andre tilstande som migræne, afhængighed og rehabilitering. Vi håber, at kunne vise, at denne behandling kan gennemføres af patienterne selv i tæt samarbejde med hospitalet.

Erfaringer kan forbedre behandling af andre psykiske lidelser

PlatoScience’ headset er designet til at opretholde konsistensen og effekten af ​​kognitiv forandring mellem personlige konsultationer. Det har været på markedet siden 2021 og sælges i dag til hospitaler og privatklinikker over hele Europa.

Regionspsykiatrien Gødstrup har fået midler til samarbejdet med PlatoScience via Danish Life Science Clusters videnbroprojekt finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.

Projektet startede i 2024, og Pedro Cabral Barata fremhæver nu de første positive resultater.

– Vi har rekrutteret den første gruppe patienter, som allerede har modtaget grundig instruktion og vist, at de kan anvende udstyret korrekt. Så vi håber, at projektet kan give ny viden om, hvordan vi potentielt kan spare patienter nogle af deres hospitalsbesøg.

Hvis projektet viser gode resultater, vil Pedro Cabral Barata søge yderligere funding til afprøvning i større skala.

For mere information

Seniorprojektleder

Freja Bertelsen

Danish Life Science Cluster
HUB Midtjylland
+45 2494 0183