Hjørring Kommune kommer sovende til succes: Søvnprojekt giver nyt håb for arbejdsmarkedet

Hjørring Kommune tager fat i et stort sundhedsproblem i Danmark: søvnløshed. Et innovativt projekt fokuserer på digital kognitiv adfærdsterapi. Projektet er målrettet borgere med søvnproblemer og har som ambition at hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet – én god nats søvn ad gangen.

Søvnproblemer er et udbredt problem, der går ud over både fysisk og mental sundhed.

Ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen oplever mange mennesker søvnproblemer, som kan føre til nedsat produktivitet og øget sygefravær. En

Lise Kristensen, projektleder hos Enversion, er ansvarlig for udviklingen af en digital søvnforløbsapp, der hjælper deltagere med at forbedre deres søvnkvalitet gennem personlig tilpasset kognitiv adfærdsterapi.

gruppe borgere, der er tilknyttet Hjørring Kommunes jobcenter, deltager lige nu i et søvnforbedringsprojekt, hvor målet er at bryde denne cyklus og få dem tilbage til en normal hverdag.

Torben Birkeholm, seniorkonsulent i Hjørring Kommune og projektleder for indsatsen, understreger vigtigheden af at tage fat på denne udfordring:

– Søvnproblemer er en overset udfordring, der påvirker både fysisk og psykisk sundhed og evnen til at deltage på arbejdsmarkedet. Med dette projekt håber vi at kunne skabe konkrete forbedringer for udsatte grupper – og samtidig generere erfaringer, der kan komme hele samfundet til gavn. Folk skal kunne sove så godt, at de kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger Torben Birkeholm.

Projektet bliver udviklet af virksomheden Enversion, og det er støttet af Erhvervsfyrtårn Life Science, der har bevilget midler til implementeringen.

Metoden: Personlig søvnforbedring via app

I stedet for at tilbyde traditionelle løsninger som sovemedicin, udvikler Enversion en app, der guider deltagerne gennem et personligt tilpasset forløb. Hver deltager starter med at føre en søvndagbog i syv dage for at kortlægge deres individuelle søvnmønstre. Herefter får de skræddersyede råd og teknikker, der inkluderer søvnoptimering, adfærdsterapi og mindfulnessøvelser, forklarer projektleder hos Enversion Lise Kristensen.

En del af Hjørring Kommunes medarbejdere skal bruge Hvil-appen til at borgere som har søvnbesvær og samtidig deltager i forløb om stress, angst og depression

– Vi har set, hvordan digital terapi kan give folk mulighed for at tage kontrol over deres søvn og deres liv. For mange er dette en vej tilbage til arbejdsmarkedet, og vi er glade for at kunne tilbyde en løsning, der ikke kun hjælper med at forbedre søvnen, men også øger deltagernes livskvalitet, siger Lise Kristensen.

Appens fleksibilitet gør, at deltagerne kan få hjælp på de tidspunkter, der passer dem bedst, hvilket er essentielt for dem, der har en travl hverdag. Det er en løsning, der ikke kræver faste mødetider eller fysiske besøg, hvilket fjerner mange af de barrierer, der normalt kan gøre det svært at få hjælp.

En vej tilbage til arbejdsmarkedet

Målet for mange af de deltagende borgere er at genvinde en stabil og sund søvnrytme, så de kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Projektet kan godt give lidt grus i øjnene på deltagerne, og både Torben Birkeholm og Lise Kristensen understreger, at det er frivilligt at deltage. En del af forløbet indebærer nemlig søvnrestriktion, hvor den søvnløse i en periode skal gå senere i seng, end de plejer, forklarer Lise Kristensen.

Lise Kristensen underviser Hjørring Kommunes medarbejdere. De skal bruge Hvil-appen til to grupper af mennesker med søvnbesvær: Dels borgere med kroniske sygdomme som KOL, diabetes 2, hjerte-/karsygdomme, osteoporose og kræft. Dels ansatte i Hjørring Kommune med langvarigt sygefravær.

– Vi skal finde den bedste kvalitet af søvnen, for mange har en lav søvneffektivitet, hvor de vender og drejer sig i sengen i timevis. Derfor skal vi forbedre kvaliteten af søvnen, så deltagerne for eksempel kan få fem-seks gode timer. Det gør vi ved i en periode at bede folk om at sove mindre, end de tror, at de har brug for. På den skaber vi et større søvnpres, siger Lise Kristensen.

Deltagerne skal føre søvndagbog, og efter nogle uger vil et effektivt søvnvindue kunne stå tydeligt frem. Et tidligere forskningsprojekt har vist en dokumenteret effekt, og for de søvnløse borgere og medarbejdere i Hjørring Kommune forventes projektet at gøre en betydelig forskel.

En langsigtet løsning for flere

Projektet har ikke kun til formål at hjælpe enkeltpersoner, men også at skabe en løsning, som kan implementeres bredere. Midlerne går således ikke blot til at finansiere selve indsatsen, men også til at dokumentere og evaluere effekten.

Med tre målepunkter undervejs og efter afslutningen af forløbene forventer Hjørring Kommune at kunne dokumentere en positiv effekt. Appen måler blandt andet deltagernes “hvilscore,” som giver et billede af søvnens kvalitet og sammenhæng.

»Vi ser et stort potentiale i at kunne hjælpe ikke kun i Hjørring Kommune, men også i andre kommuner. Søvnproblemer er et udbredt problem, og vi har set, hvordan folk, der har fået hjælp via appen, er kommet tilbage på arbejdsmarkedet. Det er det, vi gerne vil skalere,« siger Torben Birkeholm fra Hjørring Kommune.

Projektets konkrete rammer

Projektet begyndte i Hjørring Kommune i februar 2025 og løber året ud. I løbet af denne periode vil 100 borgere fra jobcentret og 50 personer fra hver af de andre målgrupper blive inkluderet. Deltagerne får adgang til appen, som guider dem igennem et ni uger langt forløb med fokus på at skabe gode søvnvaner.

Projektet er rettet mod forskellige grupper:

  1. Borgere med stress, angst og depression, og borgere med længerevarende smerteproblematikker: Jobcentret arbejder med borgere, hvor psykiske udfordringer ofte går hånd i hånd med søvnproblemer. Desuden fokus på personer, hvor smerter har ført til dårlig søvn og derigennem forringet livskvalitet. Målet er at øge deres trivsel og arbejdsevne.
  2. Borgere med kroniske sygdomme inden for diagnoserne KOL, diabetes 2, hjerte-/ karsygdom, osteoporose og kræft
  3. Kommunens egne medarbejdere: Et tilbud til ansatte, der enten er i risiko for sygemelding eller allerede er sygemeldte og som lider af søvnproblemer.

Et af de vigtige aspekter ved Hjørring Kommunes søvnprojekt er, hvordan det understøtter indsatsområde 3 i 10-årsplanen for psykiatri.

Indsatsområde 3 fokuserer på at reducere stigmatisering af psykiske lidelser og skabe opmærksomhed omkring mental sundhed på arbejdspladserne. Dette projekt spiller en central rolle i at nedbryde de barrierer, der hindrer folk i at søge hjælp for deres mentale sundhed, især i arbejdslivet.

Erhvervsfyrtårn Life Science blev lanceret i 2022 for at skabe innovation, der forbedrer sundheden, styrker væksten og positionerer Danmark inden for life science. Erhvervsfyrtårnet har som mål at understøtte nationale strategier og sundhedspolitiske prioriteter. Med det særlige fokus på mental sundhed vil fyrtårnet derfor linke ind i den danske 10-års plan for psykiatri og mental sundhed.

Erhvervsfyrtårn Life Science er medfinansieret af Den Europæiske Union.