Life science-strategien skal indfris via netværk, videndeling og samarbejde om innovation
Danmark har en international stærk position på life science-området med mulighed for yderligere at styrke den. Det kræver, at vi vedvarende styrker vores økosystem, der er et vigtigt grundlag for fremtidens life science i Danmark.
Dette indlæg er tidligere bragt i Dagens Pharma
Et stærkt økosystem kræver bl.a. stærke landsdækkende samarbejdsplatforme, , hvor både virksomheder, videninstitutioner og den offentlige sundhedssektor kan mødes og samarbejde.
- Da Life Science Rådet tidligere på året udsendte sine anbefalinger til den kommende danske life science-strategi, lød det bl.a. at det er vigtigt:
at vi får mere innovationskraft ind i sundhedsvæsenet, - at vi skaber vilkår, der gør, at flere nye life science-iværksættere lykkes samt,
- at den unikke danske forskning på life science-området i højere grad gavner industrien og resulterer i iværksætteri og nye virksomheder.
Life Science Rådet peger bl.a. på, at ’Innovation skal være en prioriteret kerneopgave i det danske sundhedsvæsen.’
Men samtidig nævner langt størstedelen af virksomhederne i Danmarks nationale sundhedsklynge, netop skellet mellem leverandører og den vanskelige adgang til det offentlige sundhedsvæsen som den største barriere for deres forretning.
I rådets anbefaling lyder det endvidere, at ’der skal sikres en bedre teknologioverførsel fra universiteterne og hospitalerne til iværksættere og virksomheder’, og at virksomhederne skal have adgang til sammenhængende finansiering i hele værdikæden.’
På trods af danske life science-virksomheders førende stilling på det globale marked for lægemidler, medicinsk udstyr og bioteknologi – og at vi er nr. to i verden i forhold til ansøgte patenter per indbygger, så var antallet af nye life science-virksomheder etableret i Danmark sidste år det laveste, siden Danmarks Statistik begyndte at måle startup-virksomheder i 2015.
For at indfri Life Science Rådets anbefalinger og den kommende life science-strategi, er der således behov for stærke neutrale platforme for netværk, innovation og adgang til risikovillig kapital, så vi kan sikre, at det store innovationspotentiale kan omsættes til bedre behandlinger, ressourceudnyttelse og nye arbejdspladser.
I 2020 blev Danish Life Science Cluster stiftet for at skabe en national klynge, der bygger bro, driver innovation og skaber netværk mellem virksomheder, videnmiljøer og organisationer inden for life science- og velfærdsteknologi.
Danish Life Science Cluster er i dag bindeled mellem bl.a. den offentlige sundhedssektor, forskningsmiljøerne og de private leverandører. Sidste år engagerede vi flere end 400 aktører og stod bag mere end 100 aktiviteter, hvor formålet var at dele viden mellem det offentlige og det private.
Klyngen sår ideer og faciliterer innovation, skaber og udvikler kontakter, igangsætter forpligtende strategiske partnerskaber inden for farma, biotek, digitalisering og velfærdsteknologi – og i 2023 administrerede vi en projektportefølje på 200 mio. kroner.
Analysevirksomheden PLUSS gennemførte i april 2024 en GAP-analyse på baggrund af besvarelser fra flere end 100 af de mest engagerede aktører i Danish Life Science Cluster.
Analysen viser bl.a., at:
- Flere end 80% af respondenterne oplever, at Danish Life Science Cluster leder netværk, events og konferencer inden for life science.
- Tre fjerdedele oplever, at klyngen leder og igangsætter OPI-samarbejder enten ad hoc eller efter andres initiativer.
- 87 % af respondenterne finder klyngens facilitering af innovationsprojekter med videninstitutionerne relevant eller potentielt relevant.
Danish Life Science Cluster har netop indsendt en ansøgning om en ny fire-årig bevilling til at drive og videreudvikle den nationale sundhedsklynge fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Ansøgningen lægger sig op ad Life Science Rådets anbefalinger, Strukturkommissionen samt Iværksætterstrategien fra 2024 – og understøtter regeringens målsætninger inden for Sundhed, Grøn omstilling, Digitalisering, Forsvar og Kvanteforskning.
Vi fokuserer bl.a. på:
- Øget optag af innovation i sundhedssystemet.
- At give indblik i sundhedssektorens behov, udfordringer og strukturer, så virksomhederne kan kvalificere efterspørgselsdrevne løsninger.
- At skabe videnbro mellem forskning og erhverv, herunder at matche parter mhp. innovation.
- Projekt- og ansøgningsfremme mhp. på bæredygtig finansiering.
- Internationalisering af danske løsninger inden for life science.
I Danish Life Science Cluster ser vi frem til at udbygge vores nationale neutrale platform, der udvikler netværk, deler viden og skaber innovativt samarbejder, der skal være med til at indfri den kommende danske life science-strategi.
Debatindlæg af
- Kim Kjøller, bestyrelsesformand, Danish Life Science Cluster og CEO, UNION therapeutics A/S
- David Meinke, 1. næstformand, Danish Life Science Cluster og centerdirektør, Region Hovedstaden
- Trine Winterø, 2. næstformand, Danish Life Science Cluster og prodekan, Københavns Universitet
- Mads Lause Mogensen, 3. næstformand, Danish Life Science Cluster og CEO, Treat Systems