Private virksomheder skal hjælpe med at skabe bedre mental trivsel
Udfordringerne inden for mental sundhed skal løses i partnerskaber. Det viser en række eksempler, hvor den offentlige sektor har hentet hjælp i private virksomheder til at finde løsninger, der kan forbedre den mentale sundhed. Vi er afhængige af viden og ekspertise fra virksomhederne for at imødekomme nogle af udfordringerne inden for mental sundhed, vurderer borgmester.
Denne artikel er oprindelig bragt i Politikens tillæg Sundhedssektoren, okt. 2024.
Kan man forudse og forhindre stress på arbejdspladsen ved at måle på biometriske data? Kan skolebørn lære at blive bedre til at håndtere svære følelser, hvis det er en del af skoleskemaet? Og kan digitale værktøjer nedbringe sygedage og medicinforbrug hos fraskilte?
Udfordringerne med mental mistrivsel er kæmpestore. Op mod 20 % af alle voksne danskere giver udtryk for at have et dårligt mentalt helbred, og blandt de unge er tallet endnu højere.
Derfor er en lang række virksomheder gået sammen om at blive klogere på eller skabe nye løsninger til at forbedre den mentale trivsel.
– Vi har ønsket at skabe den hjælp, jeg selv havde brug for, da jeg brændte ud, siger Christian Høding, der selv har været ramt af stress, og som er CEO i tech-virksomheden Neurora.
– Vores mission er at forebygge skilsmissekonflikter og at beskytte børn mod mistrivsel, fortæller Søren Sander, psykolog, PhD og stifter af virksomheden SES Family.
Fælles for Neurora, SES Family og en lang række andre virksomheder er, at de samarbejder med andre organisationer om at skabe bedre mental sundhed. Det kan være universiteter, offentlige parter som kommuner og hospitaler eller forsikringsselskaber og foreninger.
Se hvilke nye projekter. der har modtaget midler fra Erhvervsfyrtårn Life Science
Mental trivsel skal forbedres i partnerskaber
Virksomheden Neurora har udviklet et pandebånd, som måler biometriske data. De vil måle og gribe stresstendenser i hos medarbejdere på arbejdsmarkedet og forhindre, at medarbejderne går ned med stress.
SES Family har skabt evidensbaseret velfærdsteknologi, der skal hjælpe skilte og sammenbragte familier med nogle af de problemer, der følger i kølvandet på skilsmisser. Og på den måde er SES skalbt til både børn og forældre.
Projekterne er en del af initiativet Erhvervsfyrtårn Life Science, som søger at skabe viden og løsninger, der kan forbedre den mentale sundhed via partnerskaber. I Erhvervsfyrtårn Life Science samarbejder bl.a. virksomheder, kommuner, hospitaler, universiteter og forsikringsselskaber.
Fokus på unge og mental trivsel
Andre eksempler på projekter, hvor virksomheder samarbejder med andre organisationer om bedre mental sundhed er eks. et koncept, hvor skolebørn i 4. klasser skal blive klogere på deres følelsesliv, så de rustes til at håndtere vanskelige følelser. Et andet eksempel er en platform for epilepsiramte unge, der skal støtte dem i deres sociale liv, og et tredje er en AI-løsning, der skal opspore mental mistrivsel i det sociale univers Boblberg.
Borgmester: Vi er nødt til at stå sammen om tidens sundhedsudfordringer
Gladsaxe Kommune er partnere i Erhvervsfyrtårn Life Science, bl.a. fordi borgmester Trine Græse ser en klar fordel i, at kommunen samarbejder med leverandører og andre om de store sundhedsudfordringer som ’sund vægt’, der var fyrtårnets første tema, og ’mental sundhed’.
– Vi ser børn og unge i vores skoler og medarbejdere på vores arbejdspladser, som har udfordringer og ikke trives. Der er så mange gode liv, der spildes, fordi borgerne ikke får den rette hjælp, og billedet er det samme i alle landets kommuner. Derfor er det vigtigt, at vi går sammen om at ændre billedet, så vores borgere får den hjælp og støtte, de har brug for, siger borgmester Trine Græse.
Hendes drøm er, at Danmark kan blive det land, hvor der er plads til, at alle mennesker kan yde en indsats på arbejdsmarkedet.
Input fra det offentlige er afgørende
Virksomheden IQNITER har, udover en række private virksomheder, også Fredensborg Kommune som samarbejdspartner. På en række af kommunens plejecentre anvender medarbejderne nu en løsning, hvor de optjener elektroniske hjerter, der skal skabe motivation for motion samt fællesskab og trivsel på arbejdspladsen.
– Vores mission er at få flere inaktive medarbejdere til at bevæge sig, så de kan leve længere og bedre, og det kræver en nem og enkel løsning, som alle kan bruge. Derfor er det afgørende, når kommuner og andre tager sig tid til at komme med input og give feedback, så vi hele tiden kan optimere løsningen Tæl Hjerter, siger Lars Peter Busch, CEO i IQNITER.
Erhvervsfyrtårn Life Science er netop i gang med at igangsætte en række nye partnerskaber inden for mental sundhed. Virksomheder kan søge støtte til deres samarbejder frem til 15. januar 2024.
Erhvervsfyrtårn Life Science er medfinansieret af Den Europæiske Union.