Da hans datter blev syg, besluttede han at sikre hurtigere, billigere og sikrere diagnoser af gensygdomme

Det tager i gennemsnit syv år at få svar på undersøgelserne for en gensygdom. Virksomheden gMendels co-founder Chris Kyriakidis har selv oplevet den proces, og nu skal hans startup få ventetiden og prisen ned, og en ny metode skal bredes ud. Hør mere i Danish Life Science Clusters nye netværk NGS Tech Network.

I gMendels eget materiale til potentielle investorer har den lille virksomhed lavet en oversigt over en lang og snørklet proces.

Det er en oversigt over processen fra første symptomer på en gensygdom, indtil diagnosen er stillet. De har kaldt oversigten Genetic Disorders’ Pain Points, og ifølge EURORDIS kan det tage op imod syv år i gennemsnit at få en diagnose.

Men processen behøver slet ikke at være så lang, for gMendel har udviklet en ny metode for at stille diagnoser, så man hurtigere kan få svar på, hvad man egentlig fejler.

Det kan de blandt andet ved hjælp af NGS-teknologi, next generation sequencing, som gør det muligt at stille en hurtigere diagnose, screene for flere potentielle sygdomme, og kan gøre undersøgelserne væsentligt billigere, end hvad de er i dag. NGS-teknologi er kernen i Danish Life Science Clusters nye netværk NGS Tech Network, hvor Chris Kyriakidis, co-founder af gMendel, forleden holdt oplæg.

Læs om: NGS TECH Network i Danish Life Science Cluster

Et personligt projekt

For Chris Kyriakidis er virksomheden til dels en personlig sag. Han har en baggrund fra bl.a. GN Store Nord, ALK og Novo Nordisk, han er fra Grækenland, men bor i Danmark, og så han har en ph.d i biokemi. Men det var hans datter, der fik ham til at starte gMendel.

Da datteren var fire år, blev hun diagnosticeret med selektiv mutisme. Chris stoppede sit arbejde for at fokusere på sin datter, og det var den krævende oplevelse som familie, der fik ham til at kaste sig over sit nye projekt, efter at datteren fik det bedre.

– Som person kan jeg ikke acceptere, hvis der ikke er nogle værktøjer til at løse problemer. Derfor har vi udviklet en startup, der kan give hurtigere svar på sygdomme, så man hurtigere kan komme i gang med behandlingen, siger Chris Kyriakidis.

Chris Kyriakidis, co-founder af gMendel
Chris Kyriakidis, co-founder af gMendel

Hurtigere og billigere løsning

Sammen med sin co-founder, der oplevede, at en nær barndomsven kun igennem DNA-sekventering kunne modtage den rigtige behandling på en sjælden kræftform, dannede han gMendel. Og det er teknologier som AI, blockchain og NGS-teknologi, der kan sikre mere omkostningseffektive måder at stille diagnoser af gensygdomme på.

– Vores løsning kan gøre det mere tilgængeligt for læger at stille hurtigere diagnoser, fordi det samtidig er en meget billigere løsning, end hvad man kan tilbyde i dag, fortæller Kyriakidis.

Håber at lære nyt i NGS-netværk

Målet er at udbrede den måde at stille diagnoser på, så mange flere får mulighed for at få hurtige svar.

Udviklingen sker blandt andet i samarbejde med professorer og hospitaler i Danmark, så gMendel har mulighed for at gøre brug af den nyeste viden og har mulighed for at tænke slutbrugerne ind i produktet.

Chris Kyriakidis er ligeledes medlem af Danish Life Science Clusters netværk for NGS-teknologi, hvor virksomheden også får mulighed for at udbygge og sprede sin viden.

– NGS-teknologi er en voldsomt kompliceret teknologi. Vi håber, at vi igennem vores medlemskab i netværket kan lære noget nyt, som vi kan gøre brug af, siger Kyriakidis, der også fremhæver den gode mulighed for at netværke og påvirke relevante aktører.

Og det er lige præcis det, der er formålet for medlemmerne af netværket, fortæller netværksleder Susanne Trillingsgaard fra virksomheden Omiics:

– I netværket arbejder vi med nogenlunde det samme, men med hvert vores perspektiv. Og det gør, at vi kan lære af hinandens fodfejl, og når man opdager noget nyt, er der mulighed for at sparre.

Kom med til næste netværksmøde i NGS Tech Network

For mere information

Projektleder

Signe Ulrik Holm

Danish Life Science Cluster
HUB Hovedstaden
+45 5150 2917