Virksomheder får international fart, når klynger samarbejder

Gennem projektet SDG Landing Pad er Danish Life Science Cluster lykkedes med at åbne helt nye døre for deres startups og styrke samarbejdet med de andre erhvervsklynger.

Der er en verden til forskel mellem danske techløsninger. Alligevel kan de fællesnævnere, der så er, være enormt værdifulde, når det drejer sig om international skalering,

Det var udgangspunktet, da Danish Life Science Cluster og de syv andre nationale klyngeorganisationer sluttede sig til SDG Landing Pad-projektet. Resultatet blev et unikt samarbejde, hvor Innovation Centre Denmarks innovationscentre i Shanghai, Boston og Tel Aviv matchede internationale partnere med danske virksomheders løsninger, der knytter sig til FN’s Verdensmål.Læs om: Ekspert til startups: Verdensmålene kan fremtidssikre forretningen

Gennem forløbet kunne de nationale erhvervsklynger videndele med hinanden på en helt ny måde og i fællesskab blive skarpere på, hvordan man får endnu flere danske virksomheder til at lykkes internationalt.

– Det har været enormt givende at lære, hvordan de andre klynger arbejder. Selvom det har været andre fagligheder og inden for nogle andre områder, er der jo masser af fællesnævnere, når vi snakker internationalisering af danske virksomheder. Den viden tager vi med videre i vores daglige arbejde, fortæller Jane Nøhr, enhedschef i Danish Life Science Cluster til mediet Tech Savvy.

Jane Nøhr enhedschef i Danish Life Science Cluster

Særligt Tel Aviv og Boston, der har stærke økosystemer inden for sundhedsområdet, var interessante for Danish Life Science medlemsvirksomheder. Det lykkedes at skabe en masse interesse for de danske startups gennem bl.a. dialoger med hospitaler, der både havde konkrete challenges og innovationsforløb, hvor de danske løsninger kunne byde sig til.

Læs om: Dansk startup blev mødt med en uventet tilgang i Tel Avivs økosystem: ”De var klar til at overtage det hele”

F.eks. blev den danske VR-virksomhed VitaSim af Danish Life Science Cluster udvalgt til ad flere omgang at besøge det israelske innovationsøkosystem. Forløbet er udmundet i, at startuppet nu er ved at udvikle en prototype på baggrund af dialoger med israelske hospitaler.

Noget, der ikke havde været muligt uden SDG Landing Pad-projektets brede samarbejde.

– Det er meget svært at få lov til at lave innovation på hospitaler. Men gennem projektet fik vi etableret samarbejder med israelske hospitaler, og det åbnede virkelig nogle døre, der ellers er meget svære at åbne på egen hånd, forklarer Karen Lindegaard, programleder i Danish Life Science Cluster for blandt andet SDG Landing Pad-projektet.

Vitasims VR løsning i aktion

Fælles erfaringer

Danish Life Science Cluster blev etableret i 2020 og er en sammensmeltning af en række tidligere regionale klyngeorganisationer (BioPeople, Copenhagen Health Cluster (CHC), Life Science Innovation North Denmark (LSI), MedTech Innovation Consortium (MTIC) og Welfare Tech).

Læs om: Dansk healthtech-startup har udviklet løsning til udbredt sygdom: Nu lurer det amerikanske marked i horisonten

Derfor rummer klyngeorganisationen både virksomheder inden for life science, pharma og welfare tech. Men selvom vertikalerne kan være vidt forskellige, kan man stadig trække på mange de samme erfaringer og danske succeshistorier, når det gælder den internationale skalering.

– Inden for life science og danske lægemidler har man historisk og kulturelt set automatisk haft hele verden som marked. Helt fra udviklingsstadiet tænker man typisk globalt, fordi medicin jo ikke på samme måde er tynget af at skulle tilpasses de forskellige lande. Det ser man også på de mange store, internationale virksomheder, vi har i Danmark i dag, siger Jane Nøhr.

Den styrkeposition, vi har opbygget i Danmark inden for life science, skal vi bruge aktivt inden for de andre sundhedsvertikaler, fortæller Karen Lindegaard.

– Der er en anden vej til markedet inden for velfærdsteknologi. Kulturelt set udvikler og producerer startups i højere grad sundhedsløsningerne i samarbejde med kommuner og regioner. På det område ville man kunne lære meget – både fra life science og andre sektorer – hvis man tænkte skaleringen ind fra starten af.

Fakta om SDG Landing Pad

  • SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
  • Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
  • Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløbProjektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
  • Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer

Denne artikel er oprindeligt udgivet af Tech Savvy