Kom og vær med – Ny sundhedsklynge skal skabe vækst i virksomhederne

Next step concept on black blackboard with businessman on front

Danske virksomheder skal have endnu nemmere adgang til behov, viden og finansiering, så de kan udvikle produkter og løsninger med både nationalt og internationalt markedspotentiale.

Målet for Danish Life Science Cluster er at danne den bedste platform for samarbejde mellem vidensinstitutioner, sundhedssektoren og virksomhederne. Samarbejdet skal bl.a. bidrage til at støtte danske virksomheder til at skabe de bedste løsninger inden for life science og velfærdsteknologi til danske og internationale markeder.

Vejen til målet er bl.a. at sikre, at erhvervslivet har smidig adgang til forskning, samarbejdspartnere og sundhedsvæsen.

National platform

Bjarke Bak Christensen er indsat som midlertidig direktør i Danish Life Science Cluster, og han har fokus på, at virksomhederne skal have del i den viden og forskning, som universiteter og andre uddannelsesinstitutioner udvikler.

– Vi har en masse brugbar viden, og vi har et erhvervsliv, som kan få gavn af denne viden. I forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med, har Danmark hidtil ikke været helt skarpe nok til at få den offentlige forskning ud at leve i virksomhederne, eller til at skabe nye virksomheder. Men med Danish Life Science Cluster har vi nu en national platform, der skal danne rammen om samarbejdet mellem vidensinstitutioner, erhvervslivet og sundhedsområdet, forklarer Bjarke Bak Christensen, der ved siden af jobbet som interim direktør i sundhedsklyngen er institutdirektør på Danmarks Tekniske Universitet DTU.

Funding til glæde for virksomhederne

Ifølge Bjarke Bak Christensen får den nationale sundhedsklynge fokus på tre former for finansiering, som i samspillet mellem videninstitutioner, sundhedssektoren og virksomheder, skal øge innovationsgraden i virksomhederne og bidrage til etablering af nye virksomheder.

Først og fremmest skal der rejses kapital til den daglige drift, hvor Danish Life Science Cluster bl.a. vil tilbyde netværk, videndeling, events og matchmaking.

Derudover vil klyngen bidrage til at udvikle en række projekter, hvor virksomheder kobles sammen med videninstitutioner og aktører i sundhedssektoren for at opfylde behov og løse udfordringer.

– Og endelig skal vi skabe venturekapital, så vi kan støtte iværksættere og start-ups i at vokse. I kraft af det tætte samarbejde mellem videninstitutioner, regioner og kommuner bliver vi skarpe på sundhedssektorens behov. Derfor kan vi, udover at støtte eksisterende virksomheder, også støtte – og måske danne grund for – etablering af nye virksomheder med præcis de kompetencer, der bliver behov for i fremtidens sundhedssektor, siger Bjarke Bak Christensen.

De faglige indsatsområder i Danish Life Science Cluster er:

  • Digitalisering og sundhedsdata
  • Personlig behandling
  • Grøn omstilling
  • Vær klar til nye udfordringer – fx COVID19

Skal skabe internationale kontakter

Den nationale sundhedsklynge skal ikke kun skabe innovation til det danske marked. De erhvervsklynger, der er basen i Danish Life Science Cluster, har allerede et stærkt internationalt netværk, der hjælper danske virksomheder til udenlandske markeder. Denne internationale matchmaking vil blive udbygget fremover, så danskudviklet life science og velfærdsteknologi får plads på den internationale marked.

– Det er en spændende opgave at få lov at sparke Danish Life Science Cluster i gang, og jeg er sikker på, at vi sammen kan skabe en klynge i verdensklasse. Jeg ser frem til endnu mere samarbejde mellem forskningen, erhvervslivet og sundhedssektoren, siger Bjarke Bak Christensen.

Når sundhedsklyngens nye direktør tiltræder, fortsætter Bjarke Bak Christensen som en af tre næstforpersoner i Danish Life Science Clusters bestyrelse og som repræsentant for DTU.

Hvad giver et medlemsskab af Danish Life Science Cluster?