Kommuner og regioner skal være bedre til at dele succeser og fejl

Det går rigtig godt med at skabe innovation i den danske sundhedssektor. Til gengæld er vi ikke særlig dygtige til at udbrede de nye løsninger og skalere dem fra én kommune eller region til en anden. Derfor skal der fokus på at dele løsninger, og tværorganisatorisk innovation kan være en vej.

Foto: Tre projektledere på det tværkommunale projekt Tryghed i eget hjem, Monica Petersson Ekström, Josefine Emma Jacobsen og Mona Buss Buksti.

De tre projektledere på projektet Tryghed i eget hjem kommer fra tre forskellige kommuner. Test, analyser og dokumentation i projektet er derfor gennemført i både Aalborg, Aarhus og Københavns Kommuner.

Dermed er Tryghed i eget hjem et godt eksempel på, hvordan man kan skalere innovation og sprede erfaringer til flere kommuner eller regioner samtidig.

Skalering af løsninger bør være et fokuspunkt for al innovation i fremtiden, mener Kim Kjøller, bestyrelsesformand i Danish Life Science Cluster.

– Vi ser masser af nye innovative løsninger i den danske sundhedssektor. Men vi er simpelthen ikke gode nok til at dele erfaringer – både de gode og de knapt så heldige – med hinanden. Når en løsning er tilpasset én organisation, skal vi være dygtigere til at skalere den til andre, mener Kim Kjøller.

Han satte fokus på behovet for hurtigere at kunne flytte løsninger ud, da Danish Life Science Cluster inviterede til videndeling på eventet Når Innovation Lykkes på Tværs 2022.

Succes med tværkommunal projektledelse

Projektet Tryghed i eget hjem et tværkommunalt projekt i Aarhus, Aalborg og Københavns kommuner. Projektet handler om de forskellige oplevelser af tryghed for ældre borgere i eget hjem. Tryghed i eget hjem drives af en projektleder fra hver af de tre kommuner.

Og bredden i projektet har fra start været positiv, fortæller projektleder Mona Buss Buksti, Aalborg Kommune:

– Vi har hurtigt kunne springe nogle trin over, fordi vi har stået på skuldrene af hinandens erfaringer. Der er ingen grund til at starte fra nul med en analyse eller en test, hvis en anden kommune allerede har gennemført den. Det samme gælder de fejl, der nødvendigvis opstår. I dette projekt har hver kommune formentlig sparet nogle fejltagelser, fordi de allerede er begået et andet sted, fortæller Mona Buss Buksti.

Illustration fra projektet Tryghed i eget hjem i Aarhus, Aalborg og Københavns kommuner.

Klar fordel at arbejde i tre kommuner samtidig

Tryghed i eget hjem er et led i Sundhedsstyrelsens pulje til styrket omsorg og nærvær. Projektlederne har dermed kunnet læne sig opad projektansøgningens mål og videreudvikle projektet derfra.

Undervejs er de tre projektledere stødt på en række områder, hvor kommunerne har haft forskellige ønsker, arbejdsgange og erfaringer, fortæller Josefine Emma Jacobsen, projektleder i Københavns Kommune.

– Vi har givet plads til, at projektet er blevet tilpasset de tre kommuner, og vi har lagt aktiviteterne dér, hvor motivation og energi har været. Eksempelvis var Aarhus Kommune særligt interesseret i at teste en række velfærdsteknologier, mens København havde fokus på at styrke deres organisering. Aalborg er stærke på visitationen, og derfor har været en klar styrke, at vi hele tiden har tre kommuner at arbejde med, fortæller Josefine Emma Jacobsen.

Læringer ved projektledelse på tværs af kommuner

Sammen med projektleder i Aarhus Kommune, Monica Petersson Ekström har Josefine Emma Jacobsen og Mona Buss Buksti samlet en række gode råd til andre, der skal i gang med tværkommunal projektledelse:

  • Gør det! Der er mange fordele ved at være flere organisationer med samme klare mål.
  • Det er en fordel at have (ekstern) funding på plads fra start, så ressourcefordelingen hos projektlederne er klar.
  • Aftal faste møder og lær hinanden og jeres arbejdsgange at kende.
  • Sørg for opbakning fra jeres ledelse. Inviter fx ledelseslaget fra de deltagende kommuner til statusmøder sammen, så ejerskabet bredes ud.
  • Vær fleksibel og hav respekt for jeres forskelligheder.
  • Vær forberedt på forskellige fortolkninger inden for GDPR.

Læs mere om Tryghed i eget hjem i Aarhus Kommune, Aalborg Kommune og Københavns Kommune.

Vil du med på Når Innovation Lykkes På Tværs 2023?

Læs mere og reservér dagen her