Nykøbing Falster Sygehus har brug for hjælp til at levere nærsundhed til borgerne – det private er løsningen!

Der er hårdt brug for hjælp fra det private, hvis Nykøbing Falter Sygehus skal holde serviceniveauet. Sundhedsvæsnet på Lolland og Falster er særligt presset med mangel på medarbejdere og ekstra mange kronikere. Derfor har området brug for hjælp, mener sygehusdirektør Ricco Dyhr. Én af verdens største tech-virksomheder, Microsoft, byder sig til med løsningsforslag.

Problemerne i kommunerne omkring Nykøbing Falster Sygehus er store.

De kommuner som sygehuset primært dækker, Guldborgsund, Lolland og Vordingborg, er ifølge Danmarks Statistik tre af de fire kommuner med den laveste gennemsnitlige levealder i landet.

25 procent af alle voksne borgere i området er svært overvægtige – altså med en BMI over 30, og derudover oplever sygehuset de samme problemer som alle andre i landet – mangel på personale.

Problemer er der nok af for Nykøbing Falster Sygehus, og der er potentielt flere af dem i sigte.

Den tidligere S-regering har foreslået at opgradere et sundhedscenter i Nakskov til et nærhospital i det nærhedsudspil, der blev præsenteret sidste år. Formålet er at give borgere mulighed for eksempelvis at få kontrolbesøg for kroniske sygdomme, som eks. diabetes, samt opfølgning efter indlæggelse.

Men når Lolland-Falster i forvejen mangler personale, hvordan skulle nærhospitalet så få fat i medarbejdere?

Den problematik rejste Nykøbing Falster Sygehus’ sygehusdirektør, Ricco Dyhr, på konferencen WHINN – Week of Health and Innovation.

– Vi kan ikke ændre på, at vores sygehus ligger 130 kilometer fra København, og der er rigelig med lighedsudfordringer i området. Så der er brug for et godt tilbud til de borgere, der har brug for det, men for at få det til at lykkes, bliver vi nødt til at tænke nyt, når vi har de problemer, vi har, siger han.

Vi har brug for partnerskaber for at nå i mål

Derfor har sygehusdirektøren en anden idé, der skal sikre, at tilbuddet på et nærhospital, der kan få problemer med rekruttere, rent faktisk når borgerne.

Ifølge ham skal nærhospitalet i området udnytte den nyeste teknologi inden for digital sundhed, som kan sikre nærsundhed i området, og dermed komme udover problemet med at rekruttere.

Den idé kommer ikke i mål af sig selv. Der er brug for at få fat i teknologien, for at infrastrukturen er på plads, og for at borgerne rent faktisk kan få gavn af tilbuddet.

– Hvis det her skal lykkes, skal der fokus på, at borgerne rent faktisk kan finde ud af at bruge det teknologiske tilbud, og så er der brug for partnerskaber med private for at opbygge infrastrukturen omkring sådan et datatiltag. Vi kan ikke nå i mål selv – vi er nødt til at læne os ind over hinanden, siger Ricco Dyhr.

Microsoft er eksperter i datacentre

Og en aktør, der kan være med til at få idéerne til at lykkes, er en af verdens største virksomheder, Microsoft.

Mikael Ekman Microsoft
Dygtige sundhedsfaglige skal ikke bygge datacentre. Men de skal bygge løsningerne oven på vores fundament, foreslår Mikael Ekman, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark.

I Microsoft har de infrastrukturen til, at offentlige partnere kan bygge sundhedstilbud oven på deres teknologi, og det fortalte Mikael Ekman om på WHINN. Mikael Ekman er direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark.

– Hvis vi leverer infrastrukturen, kan eksperterne bygge de tilbud ovenpå, som rent faktisk kan hjælpe de borgere og patienter, de er tiltænkt. Vi er også opsatte på at løse en masse af de problemer, der er i sundhedsvæsnet, og vi kan hjælpe med den viden, vi har, fortalte Ekman.

Han understregede samtidig, at på trods af Microsofts prædikat som en tech-gigant, så har virksomheden ingen interesse i at eje den data, som eventuelt ville blive genereret igennem sådan et tiltag.

– Vi er gode til at bygge datacentre, og vi kan bygge dem effektivt, sikkert og grønt. Derfor er der ingen grund til, at Ricco Dyhr og andre dygtige ledere i sundhedsvæsnet begynder at bygge datacentre for skattepenge – det bliver ikke godt. Lad os, der har viden og erfaring inden for tech bygge fundamentet, og så kan sundhedseksperterne bygge sundhedsløsningerne ovenpå, foreslår Mikael Ekman.

Det offentlige kan ikke nå i mål selv

Hos sygehusdirektøren på Nykøbing Falster Sygehus er de tanker sød musik. En privat virksomhed, der kan hjælpe ham med at nå i mål med nye tilbud til borgerne er lige hvad , der er brug for.

Og hvis det lykkes, er Ricco Dyhr sikker på, at det vil gavne på de mange sundhedsudfordringer i kommunerne omkring sygehuset.

– Der er en masse mennesker, der ikke får det tilbud, de har brug for, på det rette tidspunkt på Lolland-Falster. Hvis vi kan formå at gøre vores tilbud nære ved at gøre det digitalt, kan vi formentlig løse en masse af de problemer, vi oplever. Et stærkt samarbejde med private aktører er ikke kun, hvad vi på Lolland-Falster har brug for. Det har sundhedsvæsnet i hele Danmark brug for, siger han og tilføjer:

– Men vi kan ikke komme længere som offentlig aktør. Vi har brug for hjælp fra private.

For mere information

CEO

Diana Arsovic Nielsen

Danish Life Science Cluster
Direktion
HUB Hovedstaden
+45 4143 0076