SMV’ernes stemme – Sundhedssektoren skal turde samarbejde!

Små og mellemstore virksomheder bliver en vigtig del af Danish Life Science Cluster. Virksomhederne skal bevise over for sundhedssektoren, at de kan levere – og det offentlige skal turde satse for at få gavn af SMV’ernes innovationskraft.

Den offentlige sundhedssektor skal blive bedre til at samarbejde med små og mellemstore virksomheder. Langt størstedelen af SMV’er er innovative, fleksible virksomheder, som brænder for at skabe de bedste løsninger, og derfor kalder Dansk Industri SMV’erne for Danmarks vækstlokomotiver.

Men hospitaler og kommuner skal blive bedre til at give de små virksomheder chancen – det er ét af målene med Danish Life Science Cluster, mener Martin Vesterby, co-founder og Chief Medical Officer i virksomheden Visikon.

– Små virksomheder er omstillingsparate, lydhøre og sulte efter at skabe holdbare resultater. Men det kræver, at vi får lov at være med – og her bliver netværket i Danish Life Science Cluster vigtigt, siger Martin Vesterby.

Han sidder i bestyrelsen for Danmarks nye sundhedsklynge, og her vil han arbejde for, at SMV’ernes kvaliteter bliver mere synlige for den offentlige sundhedssektor.

Sundhedssektoren har et ansvar

OPI – offentlig privat innovation – er en stolt tradition i Danmark, hvor sundhedssektoren samarbejder med det private erhvervsliv om udvikling og innovation. Men ifølge Martin Vesterby er det alt for få innovationsprojekter, der ender med, at det offentlige køber løsningen fra virksomheden. Innovationsprojekter på tværs af sektorer i Danish Life Science Cluster skal bl.a. give sundhedssektoren mod til at handle med SMV’erne.

– Mange mener, at Danmark er et rigtig godt sted at udvikle, teste og tilpasse sundhedsteknologi. Men det hjælper ikke, hvis sundhedssektoren oftest vælger de store virksomheder som leverandører, når løsningen er udviklet. Jeg synes, sundhedssektoren har et ansvar for de danske SMV’er, siger Martin Vesterby.

Sundhedsklynge skal styrke SMV’erne

Vesterby frygter, at mange SMV’er vil flytte til udlandet, hvis de ikke kan skabe et marked i Danmark.

– Det vil være en skam for hele det danske iværtsætter- og startup-miljø, hvis SMV’er ikke ser Danmark som deres hjemmemarked. Desuden vil den danske sundhedssektor gå glip af nytænkning og innovation, hvis de ikke bliver mere åbne over for at vælge en lille virksomhed som leverandør frem for en stor. Derfor bliver samarbejdet på tværs af sektorer afgørende i Danish Life Science Cluster. Hvis SMV’erne får mulighederne, kan vi sammen udvikle økosystem til et fantastisk miljø, siger Martin Vesterby.

Udvalgte fakta om Martin Vesterby:

  • Bestyrelsesmedlem i Danish Life Science Cluster.
  • Ph.D. Telemedicine and Innovation.
  • CMO (Chief Medical Officer) i virksomheden Visikon, som bl.a. har udviklet platformen Mit Forløb – et digitalt værktøj udviklet sammen med eksperter, der uddanne patienter før, under og efter deres behandling.
  • Health Tech Adoption Manager i Health Tech Hub Copenhagen.
  • Tidligere direktør for INNO-X Healthcare, Aarhus Universitet.
  • Ekstern lector, Aarhus Universitet.

Se Danish Life Sciences bestyrelse

 

Billedekilde: LinkedIn.