Engagement og ekspertviden har bidraget til nyt ernæringstilskud

Et stærkt samarbejde mellem en startup-virksomhed og et par videninstitutioner har lagt grund til et nyt tilbud til småtspisende patienter og borgere. Virksomheden har bidraget med idé, markedskendskab og prototype – og eksperterne har optimeret produktet via bred viden og test.

– Det kan ikke være rigtigt, at patienter uden appetit – og ældre, der har vanskeligt ved at tygge – kun kan vælge mellem proteindrik eller en yoghurt som ernæringstilskud.

Sådan tænkte Josephine Quist, der er medicinstuderende og bl.a. har skrevet sin bacheloropgave om ernæringsstrategi.

Derfor satte hun sig for at udvikle et lækkert alternativt ernæringstilskud til patienter og borgere, der er i risiko for fejlernæring.

Men det var først, da Josephine Quist fik hjælp fra forskerne på videninstitutionerne, at produktet blev konkurrencedygtigt til et kompetetivt marked.

– Jeg havde udviklet forretningsideen og grundproduktet. Men jeg har fået uvurderlig hjælp fra bl.a. Teknologisk Institut og Aarhus Universitet. Det har gjort, at mit produkt er blevet optimeret, og at jeg har styr på det organisatoriske i min forretning. Derfor vil jeg gerne anbefale andre startups at benytte sig af den viden og de ressourcer, der findes på videninstitutionerne, siger Josephine Quist.

Proteinrig krumme der smelter på tungen

Josephine Quist har udviklet en plantebaseret proteinrig krumme, en crumble, som kan bruges i madlavning på forskellige måder.

– Jeg ønskede at skabe et produkt med noget struktur i, så patienterne ikke føler, de får flydende kost. Men samtidig skal det smelte på tungen, så patienter med tyggebesvær kan spise det, forklarer Josephine Quist.

Krummen kan ligesom rasp bruges til eksempelvis marinering af fars eller som drys på grød.

Sparring fra bredt hold af eksperter

Via projektet ’Circular Co-Creation – Plantebaseret proteinpulver til ældre i ernæringsrisiko’ blev Josephine Quist sat i kontakt med forskere fra Teknologisk Institut. Holdet bestod bl.a. af en

produktudvikler med kokkebaggrund og eksperter inden for kemi, fødevaresikkerhed, smag og sanseindtryk.

Holdet skulle bl.a. hjælpe med at tilpasse smagen.

– Min crumble er udviklet af proteinresterne fra kartofler. Produktet havde derfor en bismag af kartoffel, som jeg gerne ville skjule. Min research fra plejecentre og hospitaler viser, at køkkenerne foretrækker, at krummen er neutral i smagen, så de både kunne bruge den i sød, salt, varm og kold mad, fortæller Josepine Quist.

Forskning hjalp med smag og konsistens

Bianca Perez de Lucani, som er kemiker med fokus på fødevareteknologi, blev Josephine Quists kontakt på Teknologisk Institut.

– Vi fik en spændende opgave, med både et kommercielt og et forskningsrelateret formål. Derfor samlede vi et hold med flere forskellige indgangsvinkler for bedst at kunne identificere udfordringen, indsamle den nyeste viden, gennemføre test og endelig komme frem til det bedst mulige resultat, forklarer Bianca Perez de Lucani.

Fokus på konsistens og smag

Holdet fra Teknologisk Institut brugte et par måneder til at optimere smag og konsistens.

– Efter Josephines ønske havde vi stort fokus på teksturen af krummen. Vi har fundet frem til en form for kiks, som knaser, når man bidder i den, men som hurtigt opløses i munden, så borgerne ikke skal tygge så meget. Samtidig fik vi maskeret den bismag, der er i produktet fra kartoflerne, forklarer Bianca Perez de Lucani.

Hun tilføjer, at det altid er lærerigt for forskerne at samarbejde med startups.

– Det er spændende at arbejde sammen med folk, der brænder for deres løsning, og at se en virksomhed blive til. I dette tilfælde lærte vi desuden en del om sammenspillet mellem konsistens og smag, siger hun.

Sparring om virksomhedsform

Josepine Quist er meget tilfreds med samarbejdet med Teknologisk Institut og den nye crumble, procrumbs.

Hun er midt i sin kandidatuddannelse på medicinstudiet, hvor hun har et forskningsår på afdelingen for Lever-, Mave- og Tarmsygdomme på Aarhus Universitetshospital. Forskningsopholdet vil give hende mere indsigt i klinisk ernæring og fremtidige produkter, så hun er klar til at skabe en virksomhed, når studiet er færdigt. Til dette har hun fået sparring fra Aarhus Universitet, som har hjulpet med jura, patenter og virksomhedsform.

– Samarbejdet med videninstitutionerne har været uundværligt. Der kan være rigtig langt fra idé til produkt, og derfor er det fantastisk at arbejde sammen med mennesker, som kan tilføre helt andre værdier til mit produkt, end jeg selv kan, siger Josepine Quist.

Fakta:

Projektet er en del af Plantebaseret proteinpulver til ældre i ernæringsrisiko.

For mere information

COO

Søren Møller Parmar-Sielemann

Danish Life Science Cluster
Direktion
HUB Syddanmark
+45 2932 7470