Små og store virksomheder har brug for hinanden for at vækste

Páll Johannesson
Páll Johannesson, tidligere CEO i SMART-TRIAL, nu Managing Director i Greenlight Guru.

Den nordjyske SMV SMART-TRIAL er for nylig blevet opkøbt af en stor amerikansk virksomhed. Aftalen er et godt eksempel på, at et økosystem har brug for både små og store virksomheder for at skabe innovativ vækst. Det mener et bestyrelsesmedlem i Danish Life Science Cluster, der selv repræsenterer verdens største life science-virksomhed.

Over halvdelen af Danish Life Science Clusters godt 300 medlemmer er små og mellemstore virksomheder.

Samtidig har klyngen ca. 15 store virksomheder med flere end 250 medarbejdere, og hver af disse virksomheder er internationale markedsledere.

Samspillet mellem SMV’erne og de store spillere giver et solidt økosystem af virksomheder i Danmarks nationale life science-klynge.

Det mener Julie Enevold Brooker, bestyrelsesmedlem i Danish Life Science Cluster og Country Director i Janssen Pharmaceutical Companies, en del af Johnson og Johnson-koncernen.

– En stærk klynge består af både agile SMV’er og stærke virksomheder med internationalt reach. En god idé til en ny løsning eller et nyt molekyle kommer ikke nødvendigvis fra en af de store virksomheder. Modsat får SMV’erne ofte behov for de større virksomheders muskler, når deres løsning skal skaleres, og de evt. skal udvikle et internationalt udsyn. Derfor er der brug for begge størrelser i et stærkt økosystem, uanset om det er i en klynge som vores, eller kontakterne skabes i andre fora, siger Julie Enevold Brooker.

Julie Enevold Brooker, bestyrelsesmedlem i Danish Life Science Cluster og Country Director i Janssen Pharmaceutical Companies.

Mindre virksomhed op i superligaen

Et SMV-medlem i Danish Life Science Cluster har for nylig fået stor værdi af at have samarbejdet med en stærk international virksomhed, som de har skabt kontakt til ad andre veje. I foråret blev den lille virksomhed SMART-TRIAL fra Aalborg opkøbt af amerikanske Greenlight Guru. Opkøbet har sendt SMART-TRIAL op i branchens superliga, fortæller tidligere CEO Páll Johannesson, som nu er Managing Director i Greenlight Guru.

Páll Johannesson, tidligere CEO i SMART-TRIAL, nu Managing Director i Greenlight Guru.

– Vi får en langt større synlighed. Nu hvor vi er en del af en stor amerikansk virksomhed, får vi kræfter til at løfte en større del af værdikæden for medicinsk udstyr. Desuden får vi en ballast, som sikrer en kontinuerlig udvikling af vores løsning, siger Páll Johannesson.

Han mener, at samspillet mellem store og små virksomheder er uvurderligt for graden af innovation og vækst.

Læs også: Vær med til at sætte retningen i Danish Life Science Clusters faglige netværksgrupper

Værktøj til overholdelse af regulatoriske krav

SMART-TRIAL leverer en værktøjskasse til dataindsamling, der hjælper virksomheder inden for MedTech med at overholde regulatoriske krav til indsamling og opbevaring af kliniske data. SMART-TRIAL-platformen er designet for at imødegå de nøjagtige udfordringer i den medicinske udstyrs- og diagnostiske industri.

Ifølge CEO i Greenlight Guru, David DeRam har SMART-TRIAL og den amerikanske opkøber meget ens missioner, hvor de udelukkende fokuserer på skræddersyede løsninger til MedTech-virksomheder.

– 60 % af Greenlight Guru-klienter kører i øjeblikket et klinisk forsøg eller forventer at køre et inden for de næste to år. Over halvdelen af ​​dem bruger stadig papir eller Excel til at administrere dataene. Det er ikke kun dyrt men også ekstremt risikabelt i betragtning af de stadigt strengere regler for klinisk datakvalitet, sagde David DeRam i anledningen af opkøbet.

De små kan bruge de stores muskler

Både SMART-TRIAL og Greenlight Guru er enige om, at innovationshøjden stiger, nu hvor de har skabt et match.

– Som startup er man altid under økonomisk pres, fordi vi har haft begrænsede ressourcer. Det har tvunget os til at prioritere benhårdt, og det har båret frugt og har nu resulteret i en værdifuld aftale med Greenlight Guru, siger Páll Johannesson.

Verdens største life science-virksomhed

I Danish Life Science Cluster repræsenterer Julie Enevold Brooker verdens største life science-virksomhed Johnson & Johnson, som Janssen Pharmaceutical er en del af.

– Hos Janssen og Johnson & Johnson har vi lavet en række opkøb igennem tiden. Det er et fint eksempel på, at selv store internationale virksomheder har behov for nye ideer og små agile virksomheder for at kunne skabe innovation til gavn i sundhedssektoren. De små virksomheder kan lære store virksomheder som vores at gøre tingene på en anderledes måde. Og i dag er Johnson & Johnson verdens største life science-virksomhed, siger Julie Enevold Brooker.

Hun mener derfor, det er glædeligt at Danish Life Science Cluster har et økosystem, der kan være med til at skabe vækst hos både SMV’er og internationale virksomheder,

Bliv medlem af Danmarks nationale life science-klynge. Se medlemsfordele her.

Fotos: Life Science Innovation og Janssen Pharmaceutical Companies.

For mere information

Community Manager

Marlene Højstrup Jensen

Danish Life Science Cluster
Netværk og partnerskaber
HUB Nordjylland
+45 2856 0103