Find dig en partner – det er udfordrende at skabe AI til sundhedssektoren alene

Serkawt Khola har arbejdet med machine learning og AI i over 20 år.
Serkawt Khola har arbejdet med machine learning og AI i over 20 år.

Samarbejde og videndeling er nogle af de vigtigste opgaver, hvis danske virksomheder skal lykkes med at skabe AI-løsninger til sundhedssektoren. AI-ekspert med over 20 års international erfaring er nyt medlem i Danish Life Science Cluster og ser frem til at dele sine erfaringer.

Hvis danske virksomheder skal være med fremme inden for AI, er videndeling og samarbejde uundværligt. Videndeling mellem virksomheder, sundhedsvæsnet og videninstitutionerne er helt centralt for danske AI-virksomheders succes.

Serkawt Khola har arbejdet med kunstig intelligens siden før, det blev et velkendt og populært begreb. Han har både arbejdet som akademiker, konsulent og i private virksomheder i Danmark og i udlandet. Her har han erfaret, hvor vigtigt det er for virksomhederne at have samarbejdspartnere, der kan hjælpe dem på vejen mod bæredygtige og konkurrencedygtige AI-løsninger til sundhedssektoren.

– Det kan være svært at skabe AI alene, og det gør sig især gældende indenfor sundhedssektoren. Videndeling og samarbejde med en offentlig part er vigtig for at sikre, at de digitale løsninger tilpasses det reelle behov og tager højde for eventuelle begrænsninger. Dertil kommer, at videninstitutionerne kan ligge inde med vigtig viden, der kan bidrage til produktudviklingen. Samarbejde mellem en eller flere komplementerende parter er derfor centralt for udviklingen af bæredygtige AI løsninger, mener Serkawt Khola.

Han er i dag er CEO i EvoPlexus Medics, der har base i København og er nyt medlem i Danish Life Science Cluster.

Vær med i Danish Life Science Clusters AI-Netværk for sundhedsdataprojekter 

20 års erfaring med at udvikle algoritmer til AI

Serkawt Khola har en ph.d. i machine learning og AI. I 00’erne og 10’erne udviklede han algoritmer til bl.a. håndskriftgenkendelse, puls- og iltmåling, selvkørende biler og andre sundheds- og medico-relaterede projekter, primært i Storbritannien, Frankrig, Mellemøsten, Sverige og USA.

EvoPlexus Medics har i øjeblikket en række AI-projekter om personlig behandling/precision medicine med forskellige partnere.

I et projekt inden for dermatologi har virksomheden udviklet en AI-baseret platform, der i øjeblikket testes af flere hospitalspartner i Mellemøsten.

I et andet projekt samarbejder EvoPlexus med Region Hovedstaden, Rigshospitalet og Københavns Universitet. De udvikler en løsning til nyresvigt og vascular access-patienter, som er state-of-the-art indenfor feltet. Serkawt Khola har tidligere ledet lignende projekter med flere hospitaler i USA.

Læs også: AI: Vi skal holde fast – COVID 19 har vist, at det kan lade sig gøre

Partnere i Danmark – eller udlandet?

Der er mange faser i et AI-udviklingsforløb, hvor en SMV eller en startup med begrænsede ressourcer kan blive fanget og gå i stå, mener Serkawt Khola. Han nævner bl.a. behovsanalyse, konceptudvikling, finansiering, kliniske test, tilpasning af AI løsninger til sundhedspersonalet og patienters behov og ikke mindst det juridiske og etiske.

Det er også et velkendt problem, at mange AI-udviklere møder udfordringer med at få adgang til nationale sundhedsdata. Serkawt Kholas erfaring har givet en mulig løsning:

– Der er flere fordele for danske AI-virksomheder i at indgå partnerskaber der ikke kun involverer danske, men også udenlandske sundhedsaktører. Flere lande har lettet adgangen til sundhedsdata, ligesom der kan være større muligheder for at tilpasse mulige AI-løsninger til lokale forhold, hvis en lokal aktør er partner. Det kan bidrage til vækst i den danske virksomhed, forklarer Serkawt Khola.

Læs også: Danish Life Science Cluster skal sikre bedre brug af sundhedsdata

Brug det danske øko-system

Ulempen ved at søge mod udlandet er dog, at det danske sundhedsvæsen og økonomi kan gå glip af værdifulde løsninger, hvis virksomhederne flytter deres udvikling til udlandet – desuden vil det kræve ressourcer at tilpasse løsningen til den danske sundhedssektor efterfølgende.

Derfor er det ifølge Serkawt Khola vigtigt, at danske SMV’er og startups trækker i alle de tråde, de kan, for at nå deres mål.

Det er lige så vigtigt, at alle aktører i det danske øko-system bakker op og samarbejder med input til innovative AI-løsninger i et ellers yderst konkurrencepræget og hastigt voksende market. Det gælder bl.a. regioner, politikkere, videninstitutioner, kommuner og virksomheder.

– Der er et stærk øko-system med videninstitutioner, det offentlige og mange stærke SMV’er og startups i Danmark. Derfor kan jeg kun opfordre virksomhederne til, at de skal benytte sig af alt den hjælp, de kan få, siger Serkawt Khola og henviser til erhvervsfremmeorganisationer, netværk og fonde.

Serkawt Khola
Serkawt Khola har arbejdet med machine learning og AI i over 20 år.

Få viden via aktiviteter og netværk i Danish Life Science Cluster

Som Danmarks nationale sundhedsklynge vil Danish Life Science Cluster være en landsdækkende samarbejdsplatform på området for AI og sundhedsdata. Formålet er at facilitere og formidle en sikker brug af sundhedsdata i forretningsmodeller inden for life science og velfærdsteknologi.

Kom og vær med i Danish Life Science Clusters AI Netværk for sundhedsdataprojekter – hør mere hos projektleder Frederik Mølgaard Thayssen, fmt@danishlifesciencecluster.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få invitationer til AI-aktiviteter i Danish Life Science Cluster

Vi afholder:

  • dialogmøder
  • innovationsprojekter
  • workshops
  • webinarer.