Fra smedejern til fremtidens psykiatriseng
Et offentligt-privat innovationssamarbejde (OPI) med blandt andre Region Hovedstaden og Region Syddanmark omkring udvikling af fremtidens psykiatriseng har transformeret erhvervsmøbelproducenten Agitek ApS.
Sengen “Resilience” fra den jyske virksomhed Agitek ApS ser ud som om, den hører hjemme på et rumskib i en amerikansk science-fiction film. Men det er ikke astronauter på vej til en fjern planet, der får gavn af det futuristiske design, komforten eller det høje sikkerhedsniveau. Sengen vil derimod komme patienter og personale inden for psykiatrien til gode.
Sengen er resultatet af et offentligt-privat innovationssamarbejde (OPI) mellem Agitek, patienter, personale fra de offentlige partnere og virksomheden Protac A/S, som har været afgørende for, at sengen ”Resilience” er blevet en realitet. OPI er en samarbejdsmodel for, hvordan offentlige og private aktører kan arbejde sammen om at skabe innovative løsninger, og sengen er udviklet på baggrund af behov, som er blevet afdækket igennem en omfattende brugerinvolvering i Region Hovedstaden og Region Syddanmark.
500 senge og én nominering
På nuværende tidspunkt er de første 300 senge leveret til psykiatriske hospitaler i hele landet, mens bestillinger på yderligere 200 senge fylder i Agiteks ordrebeholdning. Sengen er også blevet belønnet med en nominering til Danish Design Award i kategorien “Better Work, Feel Good”.
For Agitek har OPI-samarbejdet betydet en grundlæggende forandring af virksomheden:
– Vi har taget et decideret kvantespring og er gået fra at være underleverandør til at have vores eget produkt, som ingen konkurrenter er i nærheden af. Der er en stor interesse internationalt, og vi har leveret de første senge til Færøerne og Island, siger Jean-Paul Bergmann, ejer og direktør af Agitek.
Succes kommer ikke af sig selv
Jean-Paul Bergmann har desuden modtaget henvendelser helt fra Canada og Taiwan på trods af, at Agitek endnu ikke har markedsført sengen ud over at vise den på virksomhedens hjemmeside.
Successen er ikke kommet af sig selv. Uden OPI-samarbejdet, og et stort forarbejde fra de offentlige parter med behovsafdækning og brugerinvolvering, ville sengen aldrig være blevet til virkelighed.
– Vi kunne ikke have udviklet sengen på egen hånd. Vores opgave har været at ramme så tæt på designønskerne som muligt og løse alle tekniske problemer, så sengen kunne virkeliggøres, siger Jean-Paul Bergmann.
Det er ikke usædvanligt, at et OPI-samarbejde med mange komplekse udfordringer byder på overraskelser og nye dilemmaer. Da Agitek præsenterede den første prototype, blev det tydeligt, at der opstod nye holdninger og arbejdsrutiner, som skulle afdækkes igennem brugerinvolvering og test.
– Det kunne have forkortet processen, hvis alt havde været afklaret. Fx viste det sig, at nye arbejdsrutiner omkring udskiftning af batterier på afdelingerne fik indflydelse på sengens design og teknologi, siger Jean-Paul Bergmann.
Han er dog ikke i tvivl om, at OPI-samarbejdet har været en kæmpe succes for virksomheden, og han er også klar til at deltage i flere OPI-samarbejder.
– Selve idéen med at offentlige og private indgår i et innovationssamarbejde er noget, mange misunder os i udlandet. En virksomhed kan sagtens få idéerne selv, men uden at snakke med f.eks. personalet og patienterne bliver det aldrig rigtigt, siger Jean-Paul Bergmann.
Den mindste virksomhed vandt
Agitek var den mindste virksomhed, der deltog i udbuddet i forbindelse med OPI-samarbejdet. De havde ingen tidligere erfaringer med at levere produkter til sundhedsvæsenet. Alligevel endte de med at blive valgt.
– Agitek havde ganske enkelt de bedste idéer og formåede at tænke ud af boksen. De var ikke bundet af gamle vaner, produkttanker, paradigmer eller holdninger. Vi ser ofte, at de små virksomheder er bedst til at tænke anderledes, og det var der behov for i dette projekt, siger Dorthe Feveile Kjerkegaard, innovationskonsulent i Syddansk Sundhedsinnovation, Region Syddanmark
Syddansk Sundhedsinnovation, der er en innovationsstab under Region Syddanmark, er en af de offentlige partnere i OPI-samarbejdet, og Dorthe Feveile Kjerkegaard har fulgt sengens tilblivelse tæt. Hun er ikke i tvivl om, at samarbejdet har betydet meget for Agitek – også ud over det kommercielle:
– Når du deltager i et OPI-samarbejde, får du samtidig en markant kompetenceudvikling af dine medarbejdere. De lærer at navigere i komplekse organisationer og at arbejde med behovsdrevet udvikling. At arbejde sammen med offentlige partnere om at løse kernebehov er noget helt andet end klassisk produktudvikling, siger Dorthe Feveile Kjerkegaard.