Fra succesfuld implementering af sansefødestuer til skalering og nye markeder

Wavecares sansefødestuer er efterspurgt af jordemødre og fødende på flere danske sygehuse, men successen stopper ikke der. Sansefødestuerne rulles nu ud på det internationale marked. Eva Wennerwald, partner og CEO i Wavecare, fortæller herunder om vejen fra implementering til skalering. Læs mere i casen på OPIguide.

25. november 2020

Siden 2013 har Wavecare arbejdet med udvikling og etablering af sansefødestuer. Oprindeligt via et OPI-projekt med Nordsjællands Hospital og Phillips Healthcare.

Sansefødestuerne er efterhånden blevet installeret på flere danske sygehuse: Nykøbing Falster, Hvidovre, Rigshospitalet, Aabenraa og Slagelse Sygehus.

– Installationen af 5 sansefødestuer på Slagelse Sygehus var en milepæl for os, fortæller Eva Wennerwald. Det har vist skalerbarheden i produktet – både mht. produktion og implementering.

Samarbejdet med Slagelse Sygehus og sansefødestuerne har vist vejen til videreudvikling af et sansestimulerende miljø, som alle sengestuer kan udstyres med.

Forskningen viser, at sansestimulerende miljøer har mange positive effekter på både personalets arbejdsmiljø og patienters udbytte (output) af behandlingen.  Og det er der, Wavecare gerne vil hen med deres løsning.

– Det er en måde at kigge ind i helende arkitektur, men jo også hvordan vores sanser generelt påvirkes ved hjælp af lys og lyd, som i den sidste ende kan være en helbredende faktor, siger Eva Wennerwald.

Skalering er dog ikke nemt

Efter OPI-projektet på Nordsjællands Hospital fik Wavecare efterspørgsel på sansefødestuerne fra Kina. Af forskellige årsager kunne samarbejdet med Philips ikke videreføres til en kommercialisering og Wavecare måtte finde nye leverandører til software og hardware.

– Vi har været ude i flere afsøgningsrunder og kan nu præsentere en version 3, forklarer Eva Wennerwald. – Det betyder bl.a., at vi selv producerer nogle af komponenterne og kan få dem, som vi ønsker – og har brug for. Og det har været en lang og besværlig proces, men nu har vi fået det, som vi vil have det, siger Eva.

Nye markeder – nye udfordringer

Selvom det går rigtig godt i Danmark, så går Wavecare også efter flere internationale markeder. Bl.a. har Wavecare installeret 21 fødestuer i Kina, hvilket har været en turbulent rejse.

Det er ikke altid ’one size fits all’.

Det viste sig f.eks. i Kina, hvor særlige certificeringer på teknisk udstyr gav udfordringer i fht. importkrav. Wavecare fandt en lampeproducent, som kunne producere i Kina og samtidig opfylde Wavecares krav til belysningen.

– Bedst som du tror, at teknikken spiller, så giver nye og internationale markeder nye udfordringer, fortæller Eva Wennerwald. – Det tog os næsten to år at få lampen udviklet og certificeret, men vi er til gengæld endt med en lampe, som vi også kan bruge på alle andre markeder.

Wavecare har derfor tilladt, at den kinesiske samarbejdspartner selv indkøber lamperne til fødestuerne efter Wavecares anvisning. Wavecare og den kinesiske samarbejdspartner arbejder nu videre på, hvor meget der kan tillades af andre komponenter end udviklet af Wavecare, som en del af løsningen.

– Tilpasningerne til det kinesiske marked har lært os meget og rustet os til andre eksportmarkeder som i dag også tæller Sydkorea, Israel, Frankrig, Tyskland og de nordiske lande, slutter Eva Wennerwald.

Gode råd til dig, der skal skalere eller starte nye markeder

  • Det kræver en god afsøgning og gode samarbejdspartnere på det nye marked.
  • Du undgår nok ikke, at andre vil kopiere din løsning (når den er rigtig god), men du kan blive ved med at udvikle din løsning og koble forskning på. Det giver dig en konkurrencemæssig fordel.
  • Vær opmærksom på at lave en OPI-kontrakt til at bruge produktet, som skal være til alles fordel, at du kan videreudvikle frit efterfølgende – enten hver for sig eller sammen.
  • Sørg for at være ’herre i eget hus’ – dvs. du skal have styr på værdikæden, selv kunne bestemme prisen på produktet/løsningen og have rettighederne. Fx ophavs- eller patentrettigheder.

Om OPI-projektet omkring sansefødestuer

I 2013 resulterede et OPI-projekt mellem Nordsjællands Hospital, Phillips Healthcare og Wavecare i udvikling og etablering af sansefødestuer.

Se videoen om starten på OPI-projektet

Kilde: www.wavecare.dk

Foto: Ilzy Sousa/Pexels

Bliv medlem af Danish Life Science Cluster