Virksomhed klar til israelsk eventyr efter få måneders projektdeltagelse
Dansk startup er klar til samarbejde i Israel om ny VR-løsning. Virksomheden har fået støtte til bl.a. markedsafdækning og kontakter. Aftalen er kommet på plads som en del af Danish Life Science Cluster samarbejde med Innovation Centre Denmark i Tel Aviv.
Danske VitaSim skal udvikle virtual reality (VR) til et af Israels største hospitaler. På få måneder er virksomheden blevet matchet med et hospital, har gennemgået behovsafdækning og har nu indgået en aftale om at teste og udvikle en VR-løsning til at træne hospitalets medarbejdere i stråleterapi, som anvendes til behandling af flere kræftformer.
– Vi glæder os til samarbejdet og til at få skabt endnu en VR-løsning, som vil kunne skaleres til andre geografier, siger Rune Overgaard Jensen, læge og CEO i VitaSim.
Innovationscenter som attraktiv partner
VitaSim er medlemmer i Danish Life Science Cluster, og gennem klyngens internationale projekt SDG Landing Pad blev virksomheden matchet med Innovation Centre Denmark under Udenrigsministeriet, som Danish Life Science Cluster har tæt samarbejde med.
– Innovation Centre Denmark har tæt føling med behov og markeder i vores samarbejdslande. Derfor er Innovation Centre Denmarks syv internationale kontorer en attraktiv partner for det danske erhvervsliv, og i dette tilfælde har de stillet sparringspartnere til rådighed og støttet op om markedsafdækning, møderækker og koordineringen af udviklingssamarbejdet mellem VitaSim og Davidoff Center i Israel, fortæller Marco Thomas Lund.
Han er ansat som internationaliseringsrådgiver i en delt stilling mellem Danish Life Science Cluster og Udenrigsministeriet.
Innovation Centre Denmark har afdelinger i innovationsmiljøerne i bl.a. Silicon Valley og Boston i USA samt Shanghai og Seoul. VitaSim samarbejder med innovationscentret i Tel Aviv, som også har skabt adgang for virksomheden til mulige investorer.
Radiografer skal træne scanning med VR
Davidoff Center hører under Rabin Medical Center, som er en af Israels største multidisciplinære institutioner med 1300 senge. Hospitalet ser sig selv som førende inden for brugen af innovative medicinske teknologier og behandler bl.a. 25% af Israels cancerpatienter. Derfor har hospitalets radiografer brug for en løsning til at træne strålebehandlinger i et risikofrit miljø, der ikke belaster stråleapparaterne.
VitaSim har specialiseret sig i sundhedsfaglig færdighedstræning via VR og har bl.a. udviklet en platform, hvor dansk sundhedsfagligt personale og studerende kan træne en række relevante færdigheder i VR. VR vinder frem som supplement til klassisk undervisning og simulationstræning i sundhedssektoren, fordi metoden er god til at indøve systematik, præcision og psykologisk sikkerhed uden risiko for at begå fejl. Gennem tidligere samarbejder har VitaSim været med til at skabe forskningsmæssig evidens for VR som undervisningsform.
Nu skal VitaSim så videreudvikle deres løsning til en skræddersyet træningsmodel til læger og radiografer på det israelske hospital.
Læs også: Studerende skal teste, om VR øger den psykologiske sikkerhed
Lille virksomhed får hjælp til markedsafsøgning og kontakter
Kontakten mellem VitaSim, Innovation Centre Denmark og Davidoff Center er opstået i Danish Life Science Clusters internationaliseringsprojekt SDG Landing Pad. Formålet med projektet er at hjælpe danske SMV’er og startups med at udvikle internationalt efterspurgte tech-løsninger, som er i tråd med SDG – Sustainable Development Goals eller FNs verdensmål.
For Rune Overgaard Jensen og VitaSim er projektdeltagelsen på få måneder blevet en succes, og nu er virksomheden klar til det israelske samarbejde, der forhåbentligt kan åbne døre til et nyt marked.
– Vi har haft stor værdi af at være en del af det internationale projekt. Som startup-virksomhed har vi begrænsede ressourcer til at opdrive og afsøge et nyt internationalt marked, så det har været en kæmpe hjælp, at projektet har skaffet samarbejdspartnere, sat møder op for os og arrangeret besøg. Det har kun taget få måneder at få aftalen på plads og processen har været meget behagelig og overskuelig. Vi ser nu frem til det videre samarbejde, udviklingsarbejdet, og ikke mindst implementeringen, fortæller Rune Overgaard Jensen, der selv er læge.
Virksomhedens kontaktpersoner på Rabin Medical Center og Davidoff Center tæller to læger, der arbejder med stråleterapi, en række radiografer og hospitalets innovationsafdeling. Selv stiller VitaSim bl.a. med en læge, flere VR-udviklere, en salgsspecialist og en projektleder.
Samarbejdet er den vigtigste opgave
Projektleder i SDG Landing Pad, Bjørg Dam fortæller, at SDG Landing Pad er et godt eksempel på, hvor langt virksomheder kan nå med det rette samarbejde.
– Et af kerneområderne i Danish Life Science Cluster er internationalisering, og projektets mål er at samle viden om, hvad det kræves for danske startups og SMV’er at komme ud på internationale markeder. Samtidig viser samarbejdet med de danske innovationscentre vigtigheden af de lokale kontakter, og vores opgave som klynge er at facilitere de samarbejder, der skaber værdi for vores virksomheder, forklarer Bjørg Dam.
I projektet arbejder Bjørg Dam i øjeblikket med at facilitere internationale partnerskabet for en række andre virksomheder i Danish Life Science Clusters netværk. Eksempelvis deltager en dansk virksomhed, der arbejder med teknologi til hjertemonitorering, i en møderække med et andet hospital i Israel. Desuden har projektet løbende aktiviteter med amerikanske partnere vedrørende løsninger inden for onkologi.
Fakta:
Danish Life Science Cluster har arbejdet med VR-løsninger i en række andre projekter, bl.a. Virtual og Augmented Reality som læringsredskab og Syddansk OPI-Pulje.
Andre nyheder om VR:
VR – Det er vigtigt at få brugerne med allerede i designprocessen
OPI giver et forspring på vejen mod salg til det offentlige
Virtual reality som læringsredskab – der skal være tid til refleksion